Er was eens een tijd dat mensen opgroeiden, gingen trouwen, 2 of 3 kinderen kregen en werkten in een bevredigende baan bij hetzelfde bedrijf voor 40 jaar of langer. Vervolgens gingen ze met pensioen met een gouden horloge, na jarenlange toewijding aan die ene werkgever. Deze tijden zijn al lang verleden tijd. De laatste cijfers die ik ken, en die van voor de economische crisis zijn, laten zien dat mensen gemiddeld 10 keer in hun leven van baan wisselen.

Maar nu, met de hoge werkloosheid en slechte promotie-uitzichten, zijn veel mensen aan het worstelen om hun baan te behouden. Ook als ze die baan eigenlijk haten, werken bij bedrijven waar ze niet in geloven, tegen een salaris waarmee net de rekeningen betaald kunnen worden. Om in deze sfeer te proberen om een ontsnappingsplan op te stellen, kan voelen alsof je in een boot aan het roeien bent. Een roeiboot in een wildwaterrivier met maar één roeispaan: hardwerkend, op en neer geschud, en nog steeds nergens naar op weg.
Je (levens)doelen uit het zicht

Toch blijven velen maar rond peddelen, vaak om verschillende redenen:

  • Ze denken dat ander werk of een ander leven financieel niet haalbaar is;
  • De omgeving zegt dat het niet verstandig is om in deze financieel onzekere tijden van baan te veranderen;
  • Ze hebben allerlei aannames en gevoelens over geld;
  • Ze denken dat ze na hun pensioen wel gaan genieten.

Door deze worsteling waar je maar niet uitkomt, kan het zijn dat je geen energie meer overhoudt voor de dingen die je echt leuk vindt. Niet voor je kinderen, je partner, sporten, hobby’s, familie en vrienden. Herken je dat, vraag je dan het volgende eens af:

Waarom zou ik later pas genieten?

Wat houdt genieten voor mij nu werkelijk in? Wat zijn mijn doelen in het leven?

Waar word ik warm van?

Waar droom ik van? Waar droom ik van als ik groots mag dromen zonder financiële barrières?

Dit zijn ook de vragen die tijdens een Financial Life Planningsproces gesteld kunnen worden.

Wat is Financial Life Planning?

Financial Life Planning is een proces van bewustwording. Tijdens Life Planning staan wensen en verlangens centraal in combinatie met financiën. Want vrijwel elke levenskeuze heeft financiële consequenties, zoals vrijwel elke financiële keuze consequenties heeft voor het leven dat je leidt. Een Financial Life Planner onderzoekt samen met jou hoe geld een middel kan zijn om het gedroomde leven te leven. In de praktijk blijken mensen meestal rijker dan ze denken. Geld vormt vaak het excuus om dingen niet te doen. Maar is niet de echte reden.

De basis voor financiële barrières ligt vaak in onze opvoeding. Aannames rondom geld zijn vaak onbewust en afkomstig van vroeg opgedane herinneringen of van blokkades in ons denkpatroon. Een Financial Life Planner geeft inzicht en legt het verband tussen onbewuste aannames en de ware betekenis van geld in je leven. Hij/zij maakt samen met jou een levensplan met financiële onderbouwing en begeleidt en bewaakt de uitvoering hiervan. Zo biedt een Financial Life Planner je die tweede roeispaan en gaat samen met jou op weg!