10685416_10152387863368581_7517332755560895240_n

Vanmorgen was ik al vroeg wakker, het was buiten nog donker en ook de vogeltjes waren nog niet te horen. De herfst komt in alle hevigheid binnen. In de zomervakantie was ik rond deze tijd al heerlijk aan het hardlopen, terug thuis is het regelmatig lopen er  een beetje bij ingeschoten. Eerst een lichte blessure door de bergtraining en daarna een verlate zomergriep. Ook het werken aan mijn bedrijf met alle nieuwe ideeën en te nemen stappen maken het niet gemakkelijk om de loopschoenen aan te trekken. Daarom ben ik nu bezig met het maken van een weekplanning, daarin zet ik ook per week 3 x een uur vast om te gaan hardlopen.

Morgen is het gelukkig weer zover, om 09.00 uur zal ik klaar staan om te gaan hardlopen. Met een mooie opkomende zon en een lage temperatuur zal dat geen straf zijn. Er valt zoveel te genieten. Terwijl ik aan mijn weekplanning aan het werken was, moest ik denken aan de overeenkomst tussen hardlopen en doelen stellen.

Mijn doel van hardlopen is het opbouwen en bijhouden van mijn conditie. En ook de heerlijke vrije loop van gedachten tijdens het hardlopen, daar doe ik het voor. Ik ga waarschijnlijk nooit meer meedoen aan wedstrijden, die tijd is voor mij voorbij. Het gaat mij niet meer om het meten van mezelf met anderen, maar dat ik iets doe waar ik BLIJ van word.

Al filosoferende kom ik tot de conclusie dat er verschillende overeenkomsten zijn tussen hardlopen en doelen stellen.

 

De eerste overeenkomst is: PLANNING.

Als je hardlopen niet plant, heb je altijd een reden om eerst iets anders te doen.

Nu hoef ik er niet over na te denken wanneer ik ga hardlopen, want het staat al in mijn weekplanning, en dan is het een stuk makkelijker om het ook daadwerkelijk te doen!

En ik ken mezelf, ik kan het beste gelijk ‘s-morgens vroeg gaan hardlopen, voordat de mail en telefoon mijn aandacht opeisen.

Ook doelen stellen moet je plannen, ga er voor zitten, het hoeft ook niet gelijk perfect te zijn, maar start met het opschrijven van je doelen, en plan in wanneer je er verder aan werkt, zet het in je weekplanning, en maak er elke dag een half uurtje tijd voor vrij, je zult versteld staan wat je na een week allemaal opgeschreven hebt.

De tweede overeenkomst is: DOORZETTINGSVERMOGEN.

Als het buiten regent moet ik me er echt toe zetten om toch te gaan hardlopen. En als ik dan eenmaal aan het lopen ben, valt het eigenlijk best wel mee, zeker omdat ik dan al uitkijk naar het moment wanneer ik weer terug ben en onder een heerlijk warme douche mag gaan staan!

Zo is het ook met doelen stellen, dat vereist ook doorzettingsvermogen, we kennen allemaal het verschijnsel dat als we met iets bezig zijn, dat we weer iets anders leuk tegenkomen waar we ook eigenlijk wel mee aan de slag willen gaan. Of iets leuks op tv wat we ook eigenlijk wel willen zien. Als je toch besluit je niet af te laten leiden beschik je over doorzettingsvermogen!

 

De derde overeenkomst is FOCUS.

Mijn doel van hardlopen is het opbouwen van mijn conditie, ik heb dus een schema waar ik me aan vasthoud. Mijn focus is anderhalf uur achter elkaar te kunnen hardlopen. Daar ben ik naartoe aan het werken.

Ook doelen stellen heeft focus nodig, bepaal voor jezelf waar je naartoe wilt, leg de lat hoog, misschien iets hoger dan je normaal zou doen, durf uit je comfortzone te komen.
De grootste overeenkomst is eigenlijk dat het een stuk leuker is als je weet waar je heen gaat, dat je je richting bepaald hebt, en dat geldt voor zowel hardlopen als voor doelen stellen!